Gå direkt till sidans innehåll

Kultur­miljöer

Järfälla har många intressanta kultur­miljöer. Flera äldre hus och gårdar an­vänds av föreningar. De kan också hyras ut till allmänheten.

Vad är en kultur­miljö?

En kulturmiljö ska kunna för­medla kunskap om sin tids byggnads­traditioner eller sociala villkor. Den kan också vara typisk för traktens eller regionens förhållanden. Den kan också representera en speciell tidsepok.

Kommunens roll

Kommunens kultur­enhet hand­lägger ärenden som rör kulturmiljö­vård. Enheten kan ge råd och har en roll som konsult exempelvis i samband med renovering av kultur­historisk värde­full bebyggelse.

Kultur­miljö­plan

Järfälla kommun har en kulturmiljöplan som antogs av kommun­fullmäktige i Järfälla 1999. Ett syfte med planen är att ge Järfällas invånare information om kultur­miljöernas innehåll och kvaliteter.

Kultur­miljöplanen

Äldre kultur­miljöer

Järfälla har många intressanta kultur­miljöer. Flera äldre hus och gårdar sköts om av föreningar och hyrs även ut till all­mänheten:

  • Gamla Stäketskolan, Stäket
  • Ulvsättra Gård, Kallhäll
  • Sandviks gård, Viksjö
  • Skälby gård, Skälby
  • Grytan, vid Skälby gård

Koffsan

Den lilla ön Koffsan vid Skäftinge­holmen i Mälaren och krogen som fanns där besöktes 1731 av Carl von Linné. Utgrävningen av den gamla sjökrogen resulterade i ett mini­museum på Jakobs­bergs bibliotek. Sandvik­skolan är värdskola för Koffsan och några elever har utbildats till Koffsan­guider. Boka dem för ett besök så får du veta det mesta om Koffsan och Linnés besök där. Information går att få genom Sandvik­skolans expedition.

Senast uppdaterad: 2020-02-24

Upp