Gå direkt till sidans innehåll

Sommarjobb 2020

Järfälla kommun erbjuder jobb i sommar som ger dig erfarenhet inför framtiden. Du som under året för sommarjobbet fyller 16-18 år, eller är 19 år och studerar på gymnasiet, och är skriven i Järfälla har möjlighet att söka. Ansökningstiden är från den 2 mars klockan 18.00 till den 31 mars klockan 24.00.

Järfällas sommarjobb är till för ungdomar som är folkbokförda i Järfälla kommun och som inte har ett annat sommarjobb. Det innebär att du får en möjlighet att pröva ett yrke under en begränsad tid.

Sökande ska ha sökt minst ett jobb hos annan arbetsgivare. Fullständig ansöka skall innehålla ansökan som skickats till annan arbetsgivare. Glöm inte att bifoga den ansökan i ansökningen du gör till kommunen.

Följande riktlinjer gäller för ett sommarjobb 2020

  • Målgruppen är ungdomar folkbokförda i Järfälla kommun, som under året för sommarjobbet fyller 16-18 år eller är 19 år och studerar på gymnasiet.
  • Fullständig ansökan med korrekt CV ska vara inkommen vid ansökningstillfället. Sökande ska ha sökt minst ett jobb hos annan arbetsgivare. Fullständig ansöka skall innehålla ansökan som skickats till annan arbetsgivare.
  • Ansökningar kommer att beviljas i den ordning de inkommit (d.v.s. först till kvarn).
  • Beviljat sommarjobb omfattar tre veckor med 30 arbetstimmar per vecka.
  • Sommarjobb erbjuds inom Järfälla kommuns egna verksamheter samt till ideella föreningar som är strikt politiskt och religiöst obundna.

Timrapport

Närvaro rapporteras på en timrapport som är särskilt framtagen för sommarjobb. Efter avslutad period ser du till att din arbetsledare skriver under. Du ansvarar för din timrapport och lämnar in den när den är ifylld. Det går även att skicka in timrapporten till Mjölnarvägen 6, 177 41 Järfälla.

Sista datum för inlämning av närvarorapport är den 21 september. Närvarorapporten finns här.PDF

Intyg

Efter avslutad period har arbetsgivaren möjlighet att fylla i ett arbetsgivarintyg som du kan ha med dig när du söker arbete i framtiden.

Entreprenörskap - Rookie Startups

Vill du starta eget företag i sommar? Rookie Startups är programmet för dig.

Vanliga frågor och svar om sommarjobben 2020

Här har vi samlat de vanligaste frågorna som vi får om sommarjobb.

Har du fler frågor om sommarjobb så går det bra att kontakta oss på mejl Sommarjobb@jarfalla.se

När betalas lönen ut?

Lönen betalas i efterskott, vilket innebär: Jobbar du under period I får du lön den 3 augusti (utbetalningen skulle ha skett 27 juli men har tyvärr blivit några dagar försenad).

Jobbar du under period II får du lön den 27 augusti. Förutsatt att timrapporten lämnas in till sommarjobb på Kompetenscentrum, Mjölnarvägen 6, efter arbetad period.

Måste jag betala skatt när jag sommarjobbar?

Arbetsgivare är alltid skyldig att dra skatt om inte annat har angetts.

Om du vet att du inte kommer att tjäna över 20 008 kronor totalt under hela 2020 kan du skriva under en jämkningsblankett som du hittar här. Intyget lämnar du till din arbetsgivare.

Jag har inget bankkonto, hur får jag då min lön utbetald?

Om du inte har ett bankkonto så kommer du att få en utbetalningscheck hemskickad till din angivna adress. När du har fått din utbetalningscheck så kan du gå och lösa in den via banken mot en avgift.

Jag har sökt sommarjobb i Järfälla kommun, men fick inget erbjudande. Varför inte?

Det kan bero på att du inte ingår i målgruppen som vi vänder oss till eller att platserna tyvärr inte räckte till alla sökande.

Hur tillsätts jobben?

Vi tittar på din ansökan (CV) och säkerställer att du har giltig ålder och att du är folkbokförd i Järfälla och att du har sökt ett annat sommarjobb. Sedan tillsätts jobbet baserat på vilka önskemål om perioder och önskemål på arbetsområden du har markerat. 

När får jag svar på om jag fått ett sommarjobb eller inte?

Senast onsdagen den 6 maj ska alla som har fått ett sommarjobb fått besked.

Senast onsdagen den 15 april skickas svar till samtliga som inte fått ett sommarjobb.

Ansökningstiden för sommarjobb har gått ut, kan jag ändå skicka in en ansökan?

Vi kan tyvärr inte ta emot efteranmälningar till sommarjobbsplatserna

Jag vill tacka nej till den plats som jag blivit erbjuden, hur gör jag?

Vill du tacka nej till den plats du blivit erbjuden mejlar du oss på sommarjobb@jarfalla.se

Jag vill byta arbetsplats, hur gör jag?

När du fått ett erbjudande om arbetsplats och period är det inte möjligt att byta.

Kan jag ta ledigt från mitt sommarjobb?

Nej, har du fått ett sommarjobb kan du inte ta ut ledighet. Arbetsgivaren planerar och förväntar sig att du ska var på plats hela perioden, för att det ska bli så bra som möjligt både för dig och för arbetsplatsen.

Varför behöver jag beställa utdrag från belastningsregistret?

Alla som skall arbeta inom Järfälla kommun i en verksamhet där barn vistas ska visa upp utdrag från belastningsregistret. Många av våra sommarjobb finns inom dessa verksamheter och vi rekommenderar alla som söker sommarjobb att beställa ett registerutdrag i förväg eftersom det kan ta flera veckor att få utdraget.

Observera att även om du ska jobba inom till exempel kategorin "vaktmästeri" så kan du behöva visa upp ett registerutdrag. Detta gäller till exempel om du skall arbeta i vaktmästeriet på en skola. Blankett för att begära registerutdrag finns på Rikspolisstyrelsen.

Observera att det tar cirka 2 veckor att få ett utdrag. Det finns olika utdrag så var noga med att du beställer rätt.

Bra att veta

Ansökningstiden är mellan den 2 mars klockan 18.00 och 31 mars klockan 24.00 2020. Det är inte säkert att vi kan matcha perioder eller branscher som du har valt. Kommunen kommer inte att stå för kostnaderna till och från arbetsplatser.

  • 31 mars – Sista dagen för att söka årets sommarjobb.
  • Vi börjar skicka ut besked via mejl. Avvakta om du inte fått besked. Alla arbetsplatser är inte färdigställda.
  • 15 juni – Första treveckorsperioden börjar.

Erbjudande om plats

När platsfördelningen är klar skickar vi ett mejl med erbjudande om en sommarjobbplats. I mejlet får du en länk och lösenord till funktionen "min sida", där får du tacka ja eller nej till din erbjudna plats. Svarar du inte själv inom 14 dagar så tackar du automatiskt nej till platsen.

Sommarens perioder

  • Period 1, veckorna 25, 26 och 27 (15 juni – 3 juli)
  • Period 2, veckorna 28, 29 och 30 (6 juli - 24 juli)

Lön för sommarjobb hos Järfälla kommun

Lönen för ditt sommarjobb beror på hur gammal du är den dag du börjar ditt sommarjobb. Även om du fyller år under tiden du jobbar så får du samma lön för hela perioden. Timlönen består av grundlön, pensionstillägg samt semesterersättning.
16 år: 88,55 kronor/timme

17 år: 93,78 kronor/timme

18 år: 99,00 kronor/timme

19 år: 104,23 kronor/timme

Har du frågor så mejla sommarjobb@jarfalla.se

Var noga med att lämna in skatteintyg till arbets­marknads­enheten om du tjänar mindre än 20 008 kr i år. Annars kommer skatt att dras från din lön.

LönebeskedPDF

Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag i pdfPDF

Lön insatt på konto

För att få din lön insatt på ditt konto behöver du anmäla ditt konto till Nordea som är den bank som Järfälla kommun använder.

Du anmäler ditt konto på www.nordea.se/anmalkonto

Du behöver då uppge Järfälla kommuns arbetsgivarnummer hos Nordea som är: 617460

Om du inte anmäler ett konto som lönen ska sättas in på så får du en utbetalningsavi hemskickad. Då tar banken en avgift för att du ska få ut dina pengar så se till att anmäla ett konto som pengarna sätts in på istället så att du får behålla alla dina pengar du tjänar på sommarjobbet.

Du måste anmäla ditt konto minst 10 dagar innan lönen betalas ut för att det säkert ska hinnas med att registreras hos banken.

Arbetstider

Ansvarig arbetsledare på varje arbetsplats bestämmer vilka arbetstider som gäller men arbetstiden bör inte överstiga 6 timmar/dag (plus en rast som inte är betald). Exempel på arbetstid: 08.00-15.00 och en timmes obetald lunch mellan 11.00-12.00. Infaller din period under midsommarafton kan du ges möjlighet att arbeta in denna dag i samråd med arbetsgivaren.

Belastningsregistret

För dig som jobbar med barn och omsorg inom Järfälla kommuns sommarjobb krävs ett utdrag ur belastningsregistret som lämnas till respektive arbetsgivare.

Begär utdrag ur belastningsregistret

Sjukanmälan

Sjukanmälan ska göras till den ansvarige arbetsledaren. Sjuklön betalas inte ut av Järfälla kommun.

Övriga upplysningar

Vi har inte någon möjlighet att ge sommarjobb till de som saknar de fyra sista siffrorna i sitt person­nummer.

Du som ungdom är försäkrad genom kommunens olycksfallsförsäkring.

Senast uppdaterad: 2020-07-28

Upp